28 Mayıs 2013 Salı

Davet Sofrası ve Kıymalı Mantarlı Lazanya



Dün ,müdavimi olduğumuz bir forum sitesinin çok sevdiğim iki üyesiyle beraberdik.Sağ olsunlar evime gelerek beni mutlu ettiler.Resimdeki yemeklerin tariflerini vereceğim,olayın heyecanından mı,yoksa İstanbul trafiğinin azizliğine uğrayıp geç kalmalarından dolayı mı bilemiyorum,hemen masaya geçtiğimiz için yakın plan çekmeyi unutmuşum.İlk tarifimiz lazanya olsun:)

Kıymalı Mantarlı Lazanya:

Tarifte haşlanmaya gerek kalmadan kullanılabilen lazanyalardan kullandım,zamandan tasarruf etmesi bakımından çok pratik . Tüm büyük marketlerin makarna bölümünde bulabilirsiniz.

Malzemeler:

1 paket lazanya (500 gr.)

200 gr kıyma

400 gr. mantar

2 adet orta boy soğan

2 adet sivri biber

4 diş sarımsak

2 adet orta boy domates

2 yemek kaşığı salça (biber /domates )

3 yemek kaşığı zeytin yağı

tuz,karabiber,kekik (sevdiğiniz baharatlar)

Beşamel sosu için:

2 çorba kaşığı tereyağ

5 çorba kaşığı un

4 su bardağı süt

(biraz akıcı kıvamda olması gerek)

Üzeri için:

300 gr taze kaşar peyniri
Yapılışı:

1- Soğanları, mantarları, domatesleri ve sarımsakları küçük küçük doğrayın.

2- Geniş bir tavaya yada tencereye sıvı yağı alın. Üzerine kıymayı ilave ederek 1-2 dakika kavurun. Üzerine soğanları ve sarımsakları ekleyin soğanlar pembeleşince salçayı ekleyin ve iyice karıştırın.

3- Küçük küçük doğradığınız mantarlarları ve domatesleri, tuzunu ekleyerek orta ateşte 7-8 dakika daha soteleyin.(isterseniz üzerine 1 su bardağı su ekleyebilirsiniz)

4- Kıymalı sos pişince ocaktan alıp soğumaya bırakın.

Beşamel sos için:

1- Tereyağı ve unu tencerede koyun ve un rengini değiştirene kadar orta ateşte kavurun .

2- Üzerine sütü azar azar eklerken bir yandan da çırparak karıştırıştırın (topaklanma olursa blendır kullanabilirsiniz)

3- Muhallebi kıvamına gelince ocaktan alın.

Lazanya:

1- Isıya dayanıklı bir fırın kabını yağlayın ve 1 sıra lazanya dizin.

2- Lazanyaların üzerine biraz beşamel sos dökerek yayın.

3- Beşamel sosun üzerine kıymalı harçtan dökerek yayın. Üzerine tekrar lazanya koyun.

4- Tüm sos ve lazanya biteme kadar bu işleme devam edin.

5- Son olarak en üstteki lazanyalara tekrar beşamel sos dökün ve kaşar peyniri rendesi serpin. 30 dakika kadar bekletin ki lazanyalar yumuşasın.

6- 180 derece fırında yaklaşık 15 dakika pişirin. Üzeri tamamen kızarınca dilimleyerek servis yapın.

Not: Bir gece önce yapılırsa daha yumuşak oluyor.Fırından çıktıktan sonra bir 20-25 dakika bekledikten sonra servis yapmak hem kesilmesi, hem kıvamı hem de lezzeti için çok daha iyi sonuç veriyor.
Afiyet olsun:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder