31 Mayıs 2013 Cuma

Reyhan (Fesleğen)


Reyhan (Fesleğen)






Fesleğen (Ocimum basilicum), ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından tek yıllık ve genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitki türü.
Yemeklerde kullanılmak üzere tarımı yapılan fesleğenin kökeni Asya'nın dönenceler  arasında kalan bölgelerine dayansa da, günümüzde yeryüzünün öteki ılıman bölgelerine de yayılmıştır.

Morfolojik özellikleri 

Yetişkin fesleğenlerin boyları genellikle 20 ile 60 cm arasında değişir. Renkleri açık yeşilden
koyu yeşile kadar değişen yaprakları yumuşak olup, 1-5 cm arasında uzunlukta ve 1-3 cm
arasında genişlikte olurlar. Soğuğa karşı çok duyarlı olan fesleğen bitkisi, en çok sıcak ve
kuru ortamları sever.

Fesleğenin kullanımı 


Bitkinin kullanılan kısımlari, tâze çiçekli dallari ve tohumlarıdır. Uçucu yağ taşımaktadır.
Bu yağ içinde estragol, linalol, cineol ve pinen vardır.
Fesleğenin yaydığı koku sinekleri uzak tutar. Fesleğen bitkisi, bir yerli Anadolu bitkisi
değildir. Anavatanı olan İran dolaylarından gelmiştir. Akşamları açıkta yenilen yemeklerde
masaların fesleğen ile süslenmesi, bebeklerin yanına fesleğen konulması, yaz aylarında
evlerin açık camlarının önünde fesleğen saksılarının olmasının sebebi fesleğenin yaydığı
güzel kokunun yanında sinekleri kovucu özelliği olmasıdır.
Hem taze, hem de kurutularak kullanılan fesleğen, pişirilerek ya da çiğ yenilen yemeklerde
yaygın olarak kullanılır. Kendisi pişirildiğinde tadını çabuk yitirdiği için, genellikle yemeklere
son anda katılır.
Türk yemeklerinde ve salatalarda baharat olarak yaygın bir şekilde kullanılan fesleğen,
öteki Akdeniz ülkelerinin ve kökeninin dayandığı güney, güneydoğu Asya ülkelerinin
(özellikle de Tayland) yemeklerinde de önemli yer tutar.

2 yorum:

  1. Ben geçen sene kuruttum, bu sene de kullandım yemeklerde. Özellikle kısır ve bulgur pilavında beğeniyorum tadını...

    YanıtlaSil
  2. Ben taze olarak salatalarda kullanıyorum az miktarda güzel bir lezzet katıyor.

    YanıtlaSil