25 Temmuz 2013 Perşembe

Kuzu Kulağı ve Kuzu Kulağının Faydaları







Kuzu Kulağının Latince Adı : Rumex acetosa

Haziran eylül ayları arasında küçük çiçekler açan, tüysüz yapraklara sahip, ortalama 50-60 cm’e kadar boylanabilen, dağ, orman, tarla ve çayırlarda sık bulunan otsu bir bitkidir. Kuzu kulağı genellikle nemli bölgelerde ve kumlu topraklarda yetiştirilir. Kuzu kulağı ekşi bir tada sahiptir.

İçindeki Maddeler (Etken Maddeler) ve İçeriği
Yapraklarda potasyum okzalat, oksalik asit, köklerde ise tanen, antrakinon türevleri, nişasta, reçine, şekerler vardır. Ayrıca kuzu kulağı, A, B, C vitaminleri, demir ve fosfor yönünden de zengindir.

Halk Arasındaki Adı  (Diğer İsimleri)
Ekşilik, turşuotu, ebemekşisi, ekşimlik isimleriyle de anılan kuzu kulağı, oğlak kulağı ve ekşi kulak adlarıyla da bilinir.

Kuzu Kulağının Faydaları (Yararları) ve Tıbbi Etkileri
İdrar söktürücü, böbrekleri çalıştırıcı, bağırsakları yumuşatıcı ve kabızlığı giderici etkileri olan kuzu kulağı, ateşi düşürür ve kanamayı durdurmaya yardımcı olur. İskorbit hastalığına faydalı olan kuzu kulağı, safra kesesi için de büyük fayda sağlar. Kuzukulağının yaprakları haşlanarak suyla hazırlanan karışım diş ağrılarını dindirir. Mide şişliğini giderir. Kanı temizleyici özelliği de bulunan kuzukulağı, cilt hastalıklarına da iyi gelir. Ciltte bulunan lekeler, çıbanlar, sedef hastalığı, egzama gibi deri hastalıklarına karşı kuzu kulağından faydalanmak için hasta bölgeye kuzu kulağı lapası sürülür.

Kuzu Kulağı ve Kuzu Kulağının Faydaları
Sarılık hastalığına karşı da fayda sağlayan kuzu kulağı, anne sütünü çoğaltmak ve vücudu kuvvetlendirmek için de kullanılır. Ayrıca regl dönemi kanamalarının düzene sokulmasına yardım eder ve cinsel gücü arttırır. Nezle, grip, soğuk algınlığı rahatsızlıkları için de kullanılan kuzu kulağı, sindirim sisteminin düzenlenmesine de büyük fayda sağlar. Kuzukulağı çayı sayesinde ateş düşürülmesi ve safra söktürülmesi mümkündür.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder